Βρήκε κάτω από το σπίτι του μυστικό τούνελ, που οδηγεί στη μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα.

Η παρακάτω είδηση αποδεικνύει ότι πολλές φορές τα μυστικά μεγάλα ή μικρά δεν κρύβονται σε άβατα δωμάτια και μακρινούς φανταστικούς κόσμους που ο ανθρώπινος νους δημιουργεί , αλλά μερικές φορές είναι κάτω από το σπίτι μας...

Χωρικός έσκαβε παράνομα και βρήκε κάτω από το σπίτι του μυστικό τούνελ, που οδηγεί στη μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα



Δεκάδες ξένων αποστολών με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας έψαχναν τον δρόμο για την πυραμίδα της Γκίζα επί τρεις δεκαετίες, αλλά δίχως αποτέλεσμα. Πρόσφατα και εντελώς αναπάντεχα, ένας χωρικός, ενώ έσκαβε παράνομα κάτω από το σπίτι του ανακάλυψε ένα τούνελ που οδηγούσε στην πυραμίδα του Χέοπα, τη μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες στην Γκίζα.
Από την αραβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahram.org μαθαίνουμε ότι ένας κάτοικος του χωριού Ελ Χαρανέγια στην Γκίζα, αρχαιολογική περιοχή στην οποία απαγορεύεται το σκάψιμο, άρχισε να σκάβει κάτω από το σπίτι του σε βάθος 10 μέτρων όπου και εντόπισε έναν πέτρινο δρόμο.

Το αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων κινητοποιήθηκε από την ανακάλυψη και απέκλεισε την περιοχή. Ειδοποιήθηκε ο υπουργός Αρχαιοτήτων για το σπουδαίο αυτό εύρημα και ο αρχαιολόγος Καμάλ Γουαχίντ ετέθη επικεφαλής των ανασκαφών. Με ανακοίνωσή του επιβεβαιώνεται η εύρεση του δρόμου που οδηγούσε στη μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα, την αρχαιότερη και μεγαλύτερη σε μέγεθος πυραμίδα στην Γκίζα.

Στην κοιλάδα κοντά στον ποταμό Νείλο υπήρχε ένας ναός που συνδεόταν με την πυραμίδα του Χέοπα με έναν μεγάλο δρόμο. Η ανακάλυψη του λιθόστρωτου δρόμου με τα τείχη από ασβεστόλιθο δείχνει ότι ο ναός της κοιλάδας είναι θαμμένος κάτω από το χωριό Ναζλέτ ελ Σαμάν.

Παρά τις έρευνες δεκαετιών και τις εκτεταμένες ανασκαφές δεν υπήρξαν εντυπωσιακά ευρήματα.
Ο Ηρόδοτος που επισκέφτηκε την μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα τον 5ο αιώνα π.Χ, έγραψε για τον δρόμο ότι έχει μήκος ένα χιλιόμετρο, στοιχείο που αμφισβητείται από τους σύγχρονους Αιγυπτιολόγους. Ο προηγούμενος υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζαχί Χαουάς, υπολόγισε το μήκος στα 825 μέτρα.
Στο δεύτερο βιβλίο του, Ιστορίες, ο Ηρόδοτος περιέγραψε τον δρόμο ως έναν δρόμο πλαισιωμένο από τοιχώματα διακοσμημένα με ανάγλυφες παραστάσεις.

Ο δρόμος προς τη δεύτερη πυραμίδα της Γκίζα, της πυραμίδας του Χεφρήνου, βρέθηκε σε καλύτερη κατάσταση .
Ο πιο καλοδιατηρημένος όμως δρόμος φαίνεται πως είναι ο δρόμος προς το σύμπλεγμα των πυραμίδων Unas που βρίσκονται κοντά στο Κάιρο, όπου σώζεται και τμήμα της οροφής του δρόμου.
Πρόκειται για έναν σκεπασμένο δρόμο, μήκους 720 μέτρων και τα τοιχώματα φέρουν υψηλής ποιότητας ανάγλυφα με διάφορες παραστάσεις. Οι τοίχοι φωτίζονται από μια σχισμή στην οροφή που εκτεινόταν κατά μήκος του δρόμου επιτρέποντας το φυσικό φως. Το θέμα των ανάγλυφων παραστάσεων στα ανατολικά τοιχώματα είναι από τον κόσμο των ζωντανών ενώ στα δυτικά από τον κόσμο των νεκρών.

Προς το παρόν υπάρχει ελάχιστη ενημέρωση σχετικά με την ανακάλυψη του δρόμου που οδηγεί προς την μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα. Ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται και ίσως υπάρξει καλύτερη πληροφόρηση που θα οδηγήσει στην βαθύτερη κατανόηση των πυραμίδων.

Πληροφορίες από Ahram.org