Η εναλλακτική αναζήτηση και το Fastlife.


Η εναλλακτική αναζήτηση αλλά και η εξερεύνηση έχουν δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.Τα περισσότερα περιοδικά του χώρου έχουν κλείσει και οι εκπομπές που στήριζαν τον χώρο έχουν περιοριστεί  δραματικά και περιορίζονται σε τοπικά και περιφερειακά κανάλια.
 Ακόμα και στο διαδίκτυο δεν υπάρχουν αρκετές αξιόλογες προσπάθειες και συνήθως πολλές από αυτές περιορίζονται στο χώρο του μεταφυσικού κάτι που δημιουργεί πρόβλημα διότι δεν υπάρχει πλουραλισμός και προσέγγιση σε μεγάλο φάσμα θεμάτων αναζήτησης και έρευνας.
 Με λίγα λόγια η εναλλακτική αναζήτηση στην χώρα μας βρίσκεται σε μία στατική κατάσταση όπου ανακυκλώνονται οι ίδιες σκέψεις,θεωρίες και έρευνες των παλαιότερων του χώρου με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να ερμηνεύονται λάθος αλλά και κάποιες κάποιοι να τις καπηλεύονται δεδομένου των καταστάσεων για κάποια κλικ και φήμη προκειμένου να αποκτήσουν υπόσταση, εκμεταλλευόμενοι φυσικά την απουσία νέου υλικού αλλά και έλλειψης μέσων πληροφορίας και δεξαμενών σκέψης στον τομέα της εναλλακτικής αναζήτησης.



 Το χειρότερο είναι ότι κάποιες από τις ομάδες που προσπαθούν αλλά και έχουν καταφέρει να αποκτήσουν κοινό ασχολούμενοι αποκλειστικά με το μεταφυσικό επηρεάζονται από δυτικογενής  λογικές προσέγγισης των θεμάτων προσπαθώντας να εντυπωσιάσουν παρά να προσθέσουν στο σύνολο.Δηλαδή πιο πολύ show παρά έρευνα επηρεασμένοι σε τρομακτικά μεγάλο βαθμό από τα δυτικά φαντασμοθηρικά show.

 Οι νέοι άνθρωποι όπου "διψούν" για κάτι καινούργιο ακολουθούν αυτήν την τάση αναγκαστικά απουσίας βέβαια ποιοτικής ποσότητας "χώρων" και πεδίων ώστε να μπορούν να αντλήσουν πληροφορία,σκέψη αλλά και να εκφραστούν ταυτόχρονα.
 Δυστυχώς η λογική του fastlife απομακρύνει από την ουσία και το σκοπό την αξία της έρευνας και περνάει πλέον σε πρώτο πλάνο το "εγώ" του ερευνητή και όχι ο χώρος.


 Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο όπου η έρευνα αποδίδεται από τον ίδιο τον ερευνητή με μία mediocre λογική προς κατανάλωση για αυτοπροβολή και όχι σαν τροφή για σκέψη και δημιουργία καινούργιων εναλλακτικών προεκτάσεων-προτάσεων.
 Εξίσου αξιοσημείωτο είναι η λογική της επιλογής του χώρου όπου σχεδόν αποκλειστικά οι χώροι έρευνας πρέπει να τηρούν οπτικά τα κριτήρια εγκαταλελειμμένου κτιρίου από ταινία τρόμου του Hollywood (και πάλι ο εντυπωσιασμός υποσκελίζει την ουσία).
 Με τα παραπάνω εκπαιδεύεται μία γενιά ανθρώπων με το να βλέπει την εξερεύνηση και την έρευνα σαν ένα παιχνίδι εντυπωσιασμού και αυτοπροβολής...

 Είναι θετικό που δημιουργούνται ομάδες και χώροι το ζητούμενο είναι όμως η ποιότητα των χώρων και η κατεύθυνση που δίνουν.



toodoiporikon.blogspot.gr